Terug

Voorjaarsaanbiedingen op YAMAHA (silent) piano's tot wel € 2.000,- korting!

  • 2000m2 winkeloppervlakte
  • Service en hoogwaardige kwaliteit
  • Gitaar & Piano specialist

Welke akoestische gitaar body moet ik kiezen?

Welke akoestische gitaar body moet ik kiezen?

Als je op zoek bent naar een nieuwe akoestische gitaar, is het kiezen van de juiste body vorm een belangrijke beslissing. Er zijn verschillende body vormen om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke geluid en speelbaarheid. Het is belangrijk om te weten welke body vorm het beste bij jouw speelstijl en muziekvoorkeur past. Gelukkig is er voor iedereen wel een perfecte body vorm te vinden! Lees het artikel en kom erachter welke gitaar body vorm bij jou past of laat je bij Muziekhuis Souman in de winkel adviseren.

Er zijn veel verschillende soorten akoestische gitaren in verschillende vormen. Welke voor jou van toepassing is, ligt onder andere aan je speelstijl, je houding en lengte en je doel. Heb je bijvoorbeeld het doel om ’s avonds op de bank lekker relaxt gitaar te willen spelen, dan is een compacte gitaar body waarschijnlijk het meest geschikt voor je. In dit artikel lees je over verschillende soorten bodyvormen en waar je zelf op kunt letten bij het vinden van een passende gitaar bodyvorm.

 

Akoestische gitaar body vormen

Elke vorm heeft unieke eigenschappen die invloed hebben op de sound (de toon) en de bespeelbaarheid. We bespreken de meest voorkomende bodyvormen van klein naar groot:

 Reisgitaar (travel guitar)

Ze noemen het niet voor niets een reisgitaar. Zeer compact en zeer geschikt om in de auto of camper te gooien om ook lekker op vakantie gitaar te kunnen spelen! De mensuur (= de snaarlengte) is meestal korter dan bij een gewone akoestische gitaar en vaak is de body smaller en kleiner. Dit maakt dat de gitaar licht in gewicht is en makkelijk te vervoeren is. Voorbeelden van kwalitatieve reisgitaren zijn: Taylor GS MINI, Martin LX1, Martin LXK2, Baby Taylor, Martin 000Jr-10E Shawn Mendez,Crafter MINO.

 Parlor

Een bijzonder smalle gitaarvorm die aan het eind van de 19e eeuw en begin van de 20e eeuw zeer populair was. Ondanks de compacte, kleine body is dit een van de meest traditionele akoestische gitaren. Parlor betekent ‘salon’ waar de gitaar vroeger vaak werd bespeeld tijdens kleine bijeenkomsten. Zoals veel vintage producten, is de parlor gitaar tegenwoordig weer helemaal in trek. Mede door de unieke klank waar je versteld van zult staan met de relatief kleine klankkast. Daarnaast maakt de vintage uitstraling met een klassieke kop een goede indruk bij gitaristen van nu! Zowel voor beginners als ervaren gitaristen is dit model zeer geschikt. Je vindt een aantal parlor modellen bij Muziekhuis Souman: Richwood P-65-VA, Richwood P-50-E, Gretsch Deltoluxe Parlor, Martin 0-18

 Concert

De concert bodyvorm is na de reisgitaar een compacte gitaar met een smalle taille en een ronde klankkast. Een ideale gitaar voor op singer-songwriters die gemakkelijk en snel en gitaar erbij willen pakken wanneer ze inspiratie krijgen om muziek te schrijven. Ook voor fingerstyle gitaristen is deze bodyvorm zeer geschikt omdat je snel kunt schakelen op zowel de hals als met je arm die over de body heen gaat. Voorbeelden van een concert gitaar zijn: Taylor 722ce, Taylor 322ce 12-fret, Taylor Academy 12

 OM (Orchestra Model)

Het OM model komt van Orchestra Model en heeft een grotere body dan de concert. De body heeft een ronde vorm en is vrij slank. Over het algemeen klinken OM modellen gebalanceerd wat wil zeggen dat de lage, midden- en hoge tonen gelijkwaardig naar voren komen. Tevens is het OM model een gitaar die veelal gebruikt wordt door fingerstyle gitaristen, maar ook voor de genres jazz, blues en (akoestische) popmuziek. Een voorbeeld van één van onze favoriete OM gitaar bij Muziekhuis Souman, is de Martin OMJM John Mayer signature! Voor percussie- en fingerstyle liefhebbers is de Maton EBG808TE een zeer interessant OM model. Heb je een wat lager budget, dan kunnen een Crafter STG T-28ce Pro, Crafter STG T-16ce interessant voor je zijn.

 Auditorium

Het auditorium model is qua vorm vergelijkbaar met de concert, maar heeft een grotere klankkast wat maakt dat de gitaar voller of dieper klinkt. Een auditorium gitaar klinkt meestal warm, vol en is veelzijdig. Muziekstijlen waarin de gitaar gebruikt wordt variëren van blues, folk en popmuziek. Voorbeelden: Richwood G-50-CE, Richwood A-70-EVA, Taylor 214ce Plus, Taylor 414ce-R Sunburst.

 Dreadnought

Eén van de meest populaire en herkenbare modellen is de Dreadnought gitaar. Een grote vierkante vorm met een diepe klankkast en een brede onderkant. Dit maakt dat de klank zeer vol en krachtig klinkt waardoor hij zeer geschikt is voor de genres country, folk en bluegrass. De naam dreadnought komt uit de scheepvaart en is oorspronkelijk bedacht door Martin & Co. De dreadnought was een groot Brits slagschip wat Martin inspireerde om, op dat moment hun grootst geproduceerde gitaar, naar te vernoemen. De meest iconische dreadnought gitaar is toch wel de Martin D-28. Hier hebben veel artiesten uit de jaren 60 en 70 hits mee gescoord. Andere voorbeelden van dreadnought gitaren zijn: Martin D-35, Martin D-18, Richwood D-70-VA, Richwood D-50.

  Jumbo

De meest grote bodyvorm is de Jumbo gitaar. De naam zegt het eigenlijk al. Met een zeer grote onderkant en een diepe klankkast met brede schouders, heeft een Jumbo veel power en resonantie (= de trillingen van de snaren in de klankkast). Muziek waarin een Jumbo gitaar vaak in wordt gebruikt zijn genres die een luide, volle gitaarklank nodig hebben, zoals rock en country muziek. Voorbeelden van enkele Jumbo gitaren zijn: Martin Grand J16E 12-string, Taylor 618e Antique Blonde. Sigma GJM-SGE, Homestead Jumbo Danny Vera signature.

 

Speelstijl

Nadat je je hebt ingelezen in de modellen, kun je jezelf de vraag stellen welk model het best bij jou past. Hou je van veel volume? En vind je het niet erg wanneer je een flinke body op je schoot hebt liggen? Dan is wellicht een Jumbo of Dreadnought gitaar iets voor jou. Of ben je meer een singer-songwriter en hou je van fingerstyle, afgewisseld met strumming? Dan is wellicht een OM model of een Auditorium model geschikt voor jou.

Gitaarmodellen in de winkel

Bij Muziekhuis Souman hebben we alle bovenstaande modellen in onze winkel hangen. Daarnaast kun je bij ons terecht voor advies, mocht je zelf niet zeker weten welk gitaarmodel nou echt bij je past. Wij staan voor je klaar, net zoals de koffie/thee/chocolademelk of iets fris!

Gitaarafdeling Muziekhuis Souman

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Muziekhuis Souman 4,9 / 5 - 1012 Reviews @ Trustpilot
    Wij gebruiken cookies. Akkoord? JaNeePrivacy Policy »