Terug

ZOMERAANBIEDINGEN op YAMAHA (silent) piano's tot wel € 3.000,- korting!

  • 2000m2 winkeloppervlakte
  • Service en hoogwaardige kwaliteit
  • Gitaar & Piano specialist

Delay effectpedaal

Met een delay effectpedaal kun je een ruimtelijker effect creëren doordat een delay pedaal je input vertraagd terug afspeelt.

Filters

Delay effectpedaal

Delay pedalen zijn er in allerlei soorten en maten, van de meest compacte stompboxen tot de meest uitgebreide effectpedalen. Ook op multi-effect pedalen is het delay effect vaak terug te vinden. Het delay effect lijkt sterk op het reverb en echo effect. Delay, reverb en echo zijn dan ook allemaal tijd-gerelateerde effecten.

 

Wat doet een delay pedaal?

Een delay pedaal herhaalt een fractie van een seconde later het gespeelde geluid van je gitaar. Dit zorgt voor een rijker en ruimtelijker geluid. Bij moderne digitale delay pedalen is het aantal herhalingen en de delay-tijd/vertraging  in te stellen.

Het delay effect wordt vaak gebruikt in bekende nummers, zoals Guns N’ Roses – Welcome to the Jungle en Pink Floyd – Echoes. Wil je hetzelfde effect als in deze nummers? Dan is een delay pedaal iets voor jou!

 

Tape, analoog en digital delay

De oorspronkelijke delay pedalen waren tape-delays waarbij er gebruik werd gemaakt van geluidsbanden en bandknoppen. De tape-delays zijn vandaag de dag nog steeds erg geliefd vanwege hun warme en karakteristieke geluid.

Echter waren deze pedalen vaak erg lomp en bijzonder onderhouds- en storingsgevoelig. Veel gitaristen stapten in de jaren 70' dan ook over op de toen opkomende analoge-delays, die al veel minder onderhouds- en storingsgevoelig waren en ook nog eens een stuk compacter. Tegenwoordig gebruikt vrijwel elke gitarist een digital-delay. De digital-delay werd geïntroduceerd in de jaren 80' en is sindsdien sterk verbeterd in zowel geluidskwaliteit als compactheid. 

Ondanks dat de tape- en analoge delays tegenwoordig al een stuk minder onderhoudsgevoelig zijn, is de digital delay nog steeds voor de meeste muzikanten de beste optie. Tape delays hebben dan wel een authentieke en warme sound, ze zijn nog steeds erg groot en prijzig. Het nadeel van analoge delays is dat deze zeer beperkte instellingmogelijkheden hebben.

 

Delay pedaal voor bas

Niet alle delay effectpedalen zijn even geschikt voor basgitaar. Het gebruiken van een delay pedaal die niet goed samengaat met een basgitaar kan ertoe leiden dat het effect simpelweg niet goed klinkt en de volheid van je basgeluid doet afnemen. Een aantal delay pedalen is ontwikkeld met in gedachte dat het ook voor lager gestemde snaarinstrumenten geschikt moest zijn. Om je als bassist op weg te helpen hebben we gekeken naar welke delay pedalen ook erg geschikt zijn voor bas en hieruit is gekomen dat de Boss DD-8 en het BOSS GT-1B goede opties zijn. De Boss GT-1B is een multi-effect pedaal dat specifiek ontwikkeld is voor basgitaar.

 

Boss delay effectpedalen

Alle Boss delay pedalen werken met zowel een stroomadapter als op batterijen. De Boss DD-3T is het instapmodel wat betreft delay pedalen van Boss en is voor de meeste gitaristen al ruim voldoende. De Boss DD-200 en de Boss DD-500 zijn de uitgebreidere delay effectpedalen van Boss en beschikken over 12 verschillende delay sounds waaronder een standaard digitale sound, een tape sound en een analoge sound.

 DD-3TDD-8DD-200DD-500
Batterijduur11 uur11 uur4 uur7 uur
Delay-tijd12,5 - 800 ms12,5 - 10000 ms12,5 - 10000 ms12,5 - 10000 ms
Max. duur loopfunctieshort loop40s60s60s
Drukknoppen1123
LCD scherm--✔️✔️
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Muziekhuis Souman 4,9 / 5 - 1012 Reviews @ Trustpilot