Terug

ZOMERAANBIEDINGEN op YAMAHA (silent) piano's tot wel € 3.000,- korting!

  • 2000m2 winkeloppervlakte
  • Service en hoogwaardige kwaliteit
  • Gitaar & Piano specialist

Welke snaren heb ik nodig voor mijn akoestische gitaar?

Welke snaren heb ik nodig voor mijn akoestische gitaar?

Wil jij de snaren van jouw akoestische gitaar vervangen, maar weet je niet welke snaren het best zijn voor jouw gitaar? Het kiezen van de juiste snaren kan een grote impact hebben op het geluid en speelgevoel van je gitaar. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde gitarist, het is belangrijk om te weten welke snaren het beste bij jou en je gitaar passen.

Iedere gitarist met smaak heeft wel een bepaald type snaar waarvan hij/zij vindt dat deze het best bij hem/haar past. Maar als je nog steeds middenin een zoektocht zit over welke snaar het best bij jou past, is dit artikel wellicht iets voor jou! Lees hieronder over welk effect snaren kunnen hebben en welke sound van de snaar het best bij jou zullen passen.

 

Welke snaren passen bij welke sound en speelstijl?

Allereerst is het belangrijk te weten wat voor een soort gitaar je hebt. Heb je een klassieke (Spaanse) gitaar? Dan heb je nylon snaren nodig. Heb je een western gitaar? Dan zul je voor stalen snaren moeten kiezen. Zowel bij nylon als stalen snaren, zijn er veel opties. Verschillende diktes snaren, snaren die lang meegaan, snaren met een extra omwonden jasje.. De verschillen in snaren hebben invloed op de helderheid, duurzaamheid, een warme sound of een specifieke speelstijl..

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een warme, donkere klank? Dan kunnen phosphor bronze snaren wellicht de juiste zijn voor jouw gitaar.

 

Western gitaar (stalen snaren)

Heldere klank

Warme, donkere klank

Houtklank (retro/natuurlijke sound)

80/20 bronze snaren

Fosfor brons (phosphor bronze)

Nikkel/koperen snaren

 

80/20 bronze & Phosphor Bronze

Je ziet het vaak voorbij komen, 80/20 snaren. Maar waar komen de 80 en 20 vandaan? 80/20 snaren worden ook wel bronze snaren genoemd vanwege de extra omwikkelde messing om het stalen kerndraad heen. Ze bestaan al sinds het jaar 1930. De omwikkeling bestaat uit 80% koper en 20% zink. De combinatie van koper en zink zorgen voor minder snelle slijtage van de snaar (zink) en voor een heldere klank bij met name lage en hoge tonen (het koper). De omwikkelde coating zorgt ervoor dat de snaren beter bestand zijn tegen o.a. vetzuren, waardoor ze over het algemeen langer meegaan. De 80/20 bronze snaren hebben een gouden kleur. 

Phosphor Bronze snaren klinken warmer en karaktervol en wat softer (minder helder) dan bijvoorbeeld de 80/20 variant. De snaar bestaat uit 92% koper, 7,7% tin en 0,3% fosfordraad. Tin zorgt er mede voor dat koper extra goed wordt beschermt tegen corrosie. Phosphor Bronze gitaarsnaren hebben een lichtoranje, brons/gouden kleur.

 

Klassieke/Spaanse gitaar (nylon snaren)

Heel lang geleden werden gitaarsnaren gemaakt van schapendarmen, maar tegenwoordig gebruikt men nylon voor met name de dunste snaren (G, B en e snaar). De dikste (bassnaren) zijn ook van nylon, maar hebben een metalen coating. Het materiaal van de extra omwonden snaren is een metaalsoort waarbij vaak de keuze wordt gemaakt tussen bronze en silver-plated copper. Waar bronze snaren helder en sprankelend klinken, zijn silver-plated copper snaren warmer in klank.

Naast de keuze tussen bronze of silver-plated copper omwonden snaren, is de ‘tension’ (= spanning) van de type snaar belangrijk. Hierbij heb je de keuze uit een lichte, normale of zware spanning. Een lichte spanning (light-tension) maakt dat de snaar soepeler speelt en je als gitarist minder moeite hoeft te doen om de snaar in beweging te krijgen. Een nadeel kan zijn dat de klank wat minder goed overkomt, want hoe steviger de snaar, hoe harder het geluid. Een zware spanning (oftewel high-tension) maakt dat de snaren wat stugger aanvoelen, maar geven een harde- en heldere klank.

Light-tension

Normal-tension

High-tension

Tegenwoordig zijn er veel snaren op de markt met een extra coating zodat deze langer meegaan. Onder andere snaren van Elixir zijn soepel en hebben een extra lange levensduur, omdat ze worden ontworpen met een extra omwonden coating:

Elixir

 

Hieronder wordt nogmaals het verschil tussen de 80/20 Bronze snaren en Phosphor Bronze snaren uitgelegd en ten gehore gebracht:

 

Uitproberen!

Mocht je er nog niet helemaal uitkomen, dan is het beste advies: uitproberen. Door zelf verschillende type snaren op je gitaar uit te proberen op jouw gitaar, kom je erachter welke het mooist klinken en welke het fijnst spelen. In klankkleur is er altijd vooraf een keuze te maken. Vraag jezelf eens af of je een heldere toon of een warme, donkere sound wilt. Daarbij kun je er natuurlijk voor kiezen of je snaren wilt die extra lang meegaan. Ook kunnen wij van Muziekhuis Souman je in de winkel adviseren over welke snaren bij jouw specificaties zullen passen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Muziekhuis Souman 4,9 / 5 - 1012 Reviews @ Trustpilot