Terug

 • 2000m2 winkeloppervlakte
 • Service en hoogwaardige kwaliteit
 • Gitaar & Piano specialist

Beste gitaar effecten - 2021

Bent u opzoek naar een pedaaltje voor uw elektrische gitaar? Bekijk dan hier de beste gitaar effecten uit verschillende categorieën. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op voor deskundig advies.

Filters

Beste gitaar effecten - 2021

De beste gitaar effecten - 2021

Bent u opzoek naar gitaar effecten voor uw elektrische gitaar, maar heeft u geen idee waar u moet beginnen? Dan is dit artikel iets voor u. Wij vergelijken hierin verschillende effect pedalen met elkaar en leggen exact de verschillen uit tussen verschillende type pedalen en effecten.

 

Stompboxen of multi-effect

Er zijn twee type gitaar effecten. Als eerste heb je de stompboxen, dit zijn losse effect pedaaltjes die u op een pedalboard kunt bevestigen. U kunt dus volledig zelf bepalen welke effecten u wilt hebben. Ook kunt u zelf de volgorde bepalen van de pedaaltjes. Dit is erg handig, omdat dit invloed heeft op het geluid. Daarnaast is het zo dat de pedaaltjes makkelijk te vervangen zijn, voor het geval dat er eentje stuk gaat of u gewoon wilt upgraden naar een beter pedaaltje. Ten slotte hebben stompboxen als voordeel dat u de instellingen makkelijk en snel kunt aanpassen, wat niet het geval is bij de meeste multi-effecten. Dit kan alleen bij zeer uitgebreide versies en die zijn meestal erg prijzig. Echter zijn over het algemeen multi-effecten goedkoper dan exact dezelfde kwaliteit effecten in stompboxen. Daarnaast kunt u als u een multi-effect heeft direct beginnen met spelen. Echter is het probleem van multi-effecten dat u niet volledig zelf kunt bepalen welke effecten u heeft, omdat dit een set is. Ook de volgorde van de effecten valt niet aan te passen. Wel kunt u een reeks instellingen opslaan als een preset en vervolgens snel wisselen tussen verschillende presets. Hieronder staan de voor- en nadelen overzichtelijk genoteerd.

Stompboxen

Voordelen:

 • Volledig te personaliseren
 • Aanpasbare volgorde
 • makkelijk aanpasbare instellingen
 • Elk onderdeel is apart vervangbaar

nadelen: 

 • Duurder dan multi-effecten
 • Je bent tijd kwijt aan het in elkaar zetten van een pedalboard met stompboxen

 

Multi-effecten

voordelen:

 • Betere prijs voor dezelfde effecten als stompboxen
 • Je kunt direct beginnen met spelen
 • Je kunt presets opslaan

nadelen:

 • Als één effect stuk is of als u wilt upgraden moet u alles vervangen.
 • Volgorde en effecten zelf niet aanpasbaar
 • Instelling niet snel en makkelijk aan te passen

 

Verschillende effecten

Je kunt gitaar effecten onderverdelen in vier soorten:

 1. Vervormingspedalen (overdrive, distortion, fuzz)
 2. Modulatiepedalen (chorus, phaser, flanger)
 3. Tijdsgebaseerde pedalen (reverb, delay)
 4. Compressor, boost en envelope-filter

Vervormingspedalen:

Deze pedalen creëren het rauwe, 'overstuurde' gitaargeluid. Hierbinnen heb je drie verschillende typen, overdrive, distortion en fuzz. Het overdrive pedaal is het lichtste, daarna distortion en als laatste het fuzz pedaal, de hevigste. 

 

Modulatiepedalen:

Ook in deze categorie zijn drie verschillende hoofdtypen, chorus, phaser en flanger. Wat deze effecten gemeen hebben is dat ze het originele signaal kopiëren en vervolgens modulatie (aanpassing) toevoegen. Dit is nogal een ruim begrip en daarom leggen we de effecten nog iets specifieker uit. Een chorus pedaaltje kopieert het originele signaal en speelt het vervolgens op een iets andere toonhoogte af, dit zorgt voor een vollere en meer gevulde klank. Een phaser speelt een negatieve geluidsgolf van het origineel langzaam af. Hierdoor ontstaat een golvend effect. Een flanger voegt een korte vertraging toe aan het originele signaal en past deze vervolgens constant een beetje aan.

Daarnaast vallen ook de effecten, tremelo, vibrato, rotary, octaver en pitch shifter hieronder. Het tremelo effect zorgt voor een variërend volume, waarvan u zelfs de snelheid in kunt stellen. Het vibrato effect doet hetzelfde, maar dan met de toonhoogte. Het rotary effect is een soort ronddraaiend effect wat zorgt voor een kenmerkend golvend geluid. Het octaver effect zorgt dat het geluid één of meerdere octaven wordt verlaagt. Tenslotte het pitch shifter effect, hiermee kunt u het geluid een paar tonen hoger of lager maken.

 

Tijdsgebaseerde signalen:

Hieronder vallen twee soorten effecten het delay effect en het reverb effect. Het delay effect kopieert het gitaarsignaal en herhaalt dit signaal met een vertraging. U kunt de vertraging zelf aanpassen net als het aantal herhalingen, hoelang het effect duurt en het volume waarop de herhaling wordt afgespeeld. het reverb effect zorgt net als bij het delay effect voor een echo met een vertraging, echter wordt deze echo in tegenstelling tot het delay effect gecombineerd met het originele geluid, waardoor u een compleet nieuw geluid krijgt.

 

Compressor, boost en envelope-filter

Deze effecten beïnvloeden allemaal het volume van het gitaarsignaal. Het boost effect zorgt ervoor dat u met een druk op de knop het volume verhoogt zonder dat het geluid wordt vervormd. Het compressor effect zorgt voor een gelijkmatig gitaargeluid. Het maakt zachte geluiden harder en harde geluiden zachter. Het envelope-fitler zorgt ervoor dat u bepaalde frequenties weg kan filteren uit uw gitaargeluid. Een voorbeeld hiervan is een wah wah pedaal, die een (de naam zegt het al) wah wah klank meegeeft.

 

Volgorde pedaaltjes

Als u online al heeft gekeken naar een goede volgorde van uw pedaaltjes komt u er achter dat er verschrikkelijk veel opties zijn, omdat iedereen zijn eigen smaak heeft, is een standaard volgorde dus ook heel moeilijk aan te raden. Iedereen vindt weer wat anders, daarom is onze tip ook aan u, test het uit! Probeer verschillende mogelijkheden tot u vindt dat het geluid goed is, zoals u het wilt.

 

Welke pedaaltjes/effecten heb ik nou uiteindelijk nodig?

Het eerste wat we hierover willen zeggen is, dat dit meestal smaak is. Het is dan ook moeilijk om een standaard setje aan te raden. Wel kunnen we kijken welke pedalen vaak worden gebruikt, populair zijn en van kwalitatief goed kwaliteit zijn. We beginnen met de stompboxen, omdat helemaal als u beginnende bent het beste pedaaltjes kan uittesten en één voor één aan uw collectie toevoegen. Zodat u na verloop van tijd een eigen pedalboard kan samenstellen uit de effecten die u bevallen. Om te beginnen zou een overdrive of distortion pedaaltje kunnen uitproberen. Welke van de twee ligt, zoals al eerder gezegd, aan uw smaak en waarvoor u hem wilt gebruiken. Een goede optie voor een overdrive pedaaltje is de Waza Craft SD-1W, wilt u liever een distortion pedaaltje dan is de Boss DS-1 een goede keuze, deze heeft als bijkomend voordeel dat hij niet zo duur is en dus ideaal is voor beginners. Ook de Boss PH-3 Phase Shifter is een uitstekende aanvulling voor uw collectie, in combinatie met BOSS DM-2 Delay en de Dunlop Cry Baby.

Gaat uw voorkeur uit naar een multi-effect? Dan raden we u de Boss GT-1 aan. Heeft u nog meer vragen of wilt u persoonlijk advies. Neem dan contact met ons op voor deskundig advies of kom langs in onze winkel.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Muziekhuis Souman 4,9 / 5 - 533 Reviews @ Trustpilot
  Wij gebruiken cookies. Akkoord? JaNeePrivacy Policy »