Terug

  • 2000m2 winkeloppervlakte
  • Service en hoogwaardige kwaliteit
  • Gitaar & Piano specialist

De 50e verjaardag van Taylor Guitars!

De 50e verjaardag van Taylor Guitars!

Dat Taylor haar 50 jarig bestaan viert, is inmiddels wel duidelijk. Maar wat is er in al die vijftig jaar allemaal gebeurd binnen Taylor Guitars? En wat is het verhaal achter de uitgebrachte Taylor 50th Anniversary gitaren? Wij vertellen het je!

Terug in de tijd

Twee gitaarliefhebbers Bob Taylor en Kurt Listug uit San Diego hadden in oktober 1974 een kleine gitaarwinkel met beide hun eigen idee over het bouwen van gitaren. Ze visualiseerden over gitaren van de toekomst en hoe deze de muziekwereld zouden kunnen veranderen. Ze begonnen hun reis en geloofden in hun eigen kracht en innovatie met één en al passie. Dit heeft geleid tot één van de grootste gitaarbouwers van de wereld: Taylor Guitars.

De ‘American Dream’

Toen de populariteit van akoestische gitaren steeg begin jaren 70, stegen ook het aantal gitaarbouwers (luthiers) en winkels. Zo ook een kleine winkel van Sam Radding en zijn broer in San Diego. In 1970 richten zij de American Dream Musical Instrument Company op. Sam had zichzelf het vak gitaarbouwen geleerd en zijn broer Gene verkocht zijn gebouwde gitaren. Het snelle succes van de winkel gaf hen de kans te verhuizen naar een groter gebouw van 1500 m² in Lemon Grove. In 1973 huurt Sam Radding Kurt Listug in om bij American Dream te werken. Die vervolgens zijn werkplek aanbiedt aan de 18-jarige Bob Taylor die zojuist zijn middelbare school heeft afgerond en al bezig was met het bouwen van zijn eerste paar gitaren.

In 1974 besluit Sam Radding zijn bedrijf American Dream te verkopen, waarop Bob Taylor, Kurt Listug en goede vriend en collega Steve Schemmer samen besluiten geld in te leggen om de winkel met werkplaats te kopen. De aankoop had niet de rechten om de naam American Dream over te nemen, waardoor ze besloten het bedrijf Westland Music Company te noemen met het doel om als bedrijf flink te groeien. In dit jaar zijn er 9 gitaren gemaakt.

 

De Amerikaanse droom blijkt Taylor Guitars te heten

Het jaar 1976 staat in de geschiedenisboeken als het eerste jaar met de naam Taylor Guitars. Doordat Taylor Guitars in de buurt zit van Los Angeles en een aantal invloedrijke dealers zoals Westwood Music en McCabe’s Guitar Shop op hen af komen, veranderde er veel in populariteit voor Taylor Guitars. Taylor Guitars verkoopt via haar belangrijke dealers Taylor gitaren aan onder andere David Crosby. In dit jaar zijn er 3 medewerkers aan het werk voor Taylor Guitars en bouwen ze in totaal 92 gitaren.

Taylor Guitars groeit en groeit en in 1979 kunnen ze in totaal 400 gitaren maken in één jaar, mede dankzij de concert film van Neil Young & Crazy Horse die in dit jaar wordt uitgebracht. Neil Young zet Taylor Guitars in het middelpunt van zijn concert met zijn 12-snarige Taylor 855.

In de daaropvolgende jaren groeit Taylor harder, maar moet het ook vechten tegen de concurrentie. In 1985 krijgt het weer een enorme boost wanneer McCabe’s Guitar Shop in Sante Monica een verzoek krijgt van Prince om een gekleurde gitaar te ontwerpen. Werknemer Larry Breedlove had al eens geëxperimenteerd met kleurtoepassingen op hout en bouwt een paarsgekleurde 12-snarige jumbo gitaar die in goede aarde valt. Hoewel de gitaar zonder merknaam op de kop van gitaar gemaakt moest worden voor Prince, kwamen er snel telefoontjes binnen van andere artiesten die ook geïnteresseerd waren in de gekostumeerde gekleurde instrumenten met inlays op maat.

 

Innovaties

Het geloof van Bob Taylor en Kurt Listug helemaal aan het begin van hun reis wordt in het hele bedrijf opgenomen en toegepast. Geloven in je eigen kracht, innovatief zijn wat voorkomt vanuit passie voor het bouwen van gitaren. Zo werd in 1994 de Grand Auditorium op de markt gebracht, tevens ter ere van het 20 jarige bestaan van Taylor Guitars. De Grand Auditorium is een middelgrote gitaar die zeer veelzijdig is. Dit model wordt populair voor fingerpickers (tokkelen), flatpickers (tokkelen met plectrum en vingers) en strumming (slag). Een jaar later wordt ook de NT-neck (inmiddels bekend als de Taylor hals) ontworpen, waarbij ook het fingerboard wordt ondersteund. De hals is zo minder vatbaar voor wisselingen in temperatuur.

GS Mini

Na de Baby Taylor (reisgitaar) kwam in 2010 kwam de GS Mini op de markt. De GS Mini heeft een grotere body dan de Baby Taylor, maar is weer kleiner dan een Grand Auditorium. Opmerkelijk is het geluid wat uit deze relatief kleine klankkast komt. Ideaal voor singer/songwriters, of gitaristen die lekker op de bank willen spelen. Dit jaar in 2024 wordt zelfs de 500.000ste GS Mini geproduceerd wat het bewijs is van de populariteit van de gitaar.

Andy Powers

Sinds 2011 is Andy Powers binnen Taylor Guitars aan het werk. Voor Bob Taylor was het belangrijk een goede opvolger te hebben die de ideeën en bedrijfscultuur in stand houdt. Andy Powers is een getalenteerde gitaar bouwer en woont in de buurt van San Diego (Taylor Guitars).

Grand Orchestra

Het eerste innovatieve ontwerp wat uit de handen van Andy Powers kwam, is de Grand Orchestra. Dit model vervangt de Taylor Jumbo die diepte, durf en complexiteit combineert met een geweldige balans.

V-Class Bracing

Al meer dan een eeuw was de X-bracing de meest gebruikte bracing, maar vanaf 2018 kwam daar verandering in. Andy Powers introduceerde de V-Class bracing die belangrijke verbeteringen bracht in het geluid van een akoestische gitaar.

Groeispurt tot 2024

Vanaf 1985 tot nu is Taylor Guitars gegroeid van 11 werknemers en het maken van circa 600 gitaren naar ruim 1200 werknemers en het bouwen van een kleine 200.000 gitaren.

Inmiddels spelen veel populaire artiesten een Taylor gitaar, waaronder Jacob Collier, Taylor Swift, Jason Mraz, Finneas en Billie Eilish. De bouw van de gitaren wordt nog steeds veelal met de hand gedaan, maar machines hebben het mogelijk gemaakt zoveel gitaren op één dag te produceren. Dit heeft het mogelijk gemaakt om te groeien naar de omvang van Taylor Guitars anno 2024! 

Bij Muziekhuis Souman hebben we een groot assortiment, ruim 100, aan Taylor gitaren. Bekijk hier onze grote collectie Taylor gitaren die wij te koop hebben in onze gitaarwinkel en online op Souman.nl

 

Als je benieuwd bent naar het uitgebreide verhaal van Taylor Guitars, kun je deze hier lezen: https://www.taylorguitars.com/about/50th-anniversary-timeline

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Muziekhuis Souman 4,9 / 5 - 1012 Reviews @ Trustpilot
    Wij gebruiken cookies. Akkoord? JaNeePrivacy Policy »