Terug

WIJ ZIJN OPEN

 • 2000m2 winkeloppervlakte
 • Service en hoogwaardige kwaliteit
 • Gitaar & Piano specialist

Waarop letten bij het kopen van een Silent Piano?

Silent Piano kopen? | Hier moet je op letten!

Waar je op moet letten bij het kopen van een Silent Piano. Hier zie je een silent piano klavier


Ben je van plan een silent piano te kopen of wil je weten wat het precies is? Dan is dit artikel iets voor jou! Met onder andere tips, tricks, voordelen en verschillen zoomen we in op de details. 

 

Waarom is de silent piano zo populair?

De afgelopen jaren zijn de silent piano’s steeds populairder geworden. Maar waarom eigenlijk? Hiervoor moeten we kijken naar de rechtstreekse concurrent, de akoestische piano.

De silent piano heeft een groot voordeel ten opzichte van de akoestische piano en vleugels. Je kunt namelijk piano spelen zonder anderen te storen dankzij het ingebouwde silent systeem.

Het feit dat je op elk moment van de dag kunt spelen zonder dat je buren of iemand anders daar last van heeft maakt dan ook dat de silent piano steeds populairder wordt.

 

 

Wat is een Silent Piano Systeem?

Het Silent systeem is een ingebouwd systeem met een bedieningspaneel. Op dit bedieningspaneel zit een audio-jack uitgang, waardoor het mogelijk is om een koptelefoon aan te sluiten op de piano. U hoort de piano dan via de hoofdtelefoon.

Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de hamers in de piano de snaren niet meer kunnen raken, waardoor u de snaren en daarmee de piano dus niet meer hoort.

Silent piano bedieningspaneel

 

Wat is het verschil tussen een Silent Piano en een Digitale Piano/Keyboard?

Voordat we het gaan hebben over de verschillen zullen we eerst kort kijken naar de overeenkomsten.

Akoestische piano vs Silent piano vs Digitale piano

De grootste overeenkomst en de reden dat deze twee ook nog wel eens door elkaar worden gehaald, is het feit dat je op beide piano’s een koptelefoon kunt aansluiten. Dit betekent dus ook dat je op beide piano’s silent kunt spelen.

Echter, komt nu het grootste verschil en voordeel van een silent piano ten opzichte van een digitale piano, de aanslaggevoeligheid.

Op digitale piano’s en keyboards ligt de aanslaggevoeligheid heel anders dan bij een ‘normale’ akoestische piano. De Silent piano heeft, in tegenstelling tot de digitale piano, dezelfde aanslaggevoeligheid als een akoestische piano.

Hierdoor speelt en klinkt hij hetzelfde als een akoestische piano, wat een zeer groot voordeel is. Daarnaast ziet hij er ook nog eens exact hetzelfde uit als een akoestische piano op het bedieningspaneel na.

 

 

Nadelen Silent Piano

We hebben het tot nu aan toe alleen nog maar over de voordelen gehad, maar zitten er ook nadelen aan een Silent Piano?

Het eerste nadeel ligt persoonlijk. Sommige mensen vinden het niet fijn om met een koptelefoon te spelen, dit kan dan ook een groot nadeel zijn. Vaak is een akoestische piano dan toch een betere keuze

Daarnaast heeft een Silent Piano ook vaker onderhoud nodig. De eerste vijf jaar zal je hier waarschijnlijk weinig van merken, maar na vijf jaar is er iets meer kans dat een deel van het silent systeem kapot. 

Piano onderhoud

Dit is logisch omdat het hier grotendeels een elektrische systeem betreft, wat na verloop van tijd makkelijk stuk kan gaan.

Ten slotte is het in ‘Silent modus’ niet mogelijk om met twee personen(quatre mains) tegelijk te spelen, de ander hoort immers niets. 

Echter zijn hier verschillende oplossingen voor. Zo kunt u een adapter kopen van 1 audio uitgang naar 2 audio uitgangen, zodat u twee koptelefoons kunt aansluiten.

Twee personen spelen samen piano

Sommige fabrikanten zagen dit probleem ook en hebben voor een iets professionelere oplossing gezorgd. Op sommige bedieningspanelen zitten namelijk 2 audio uitgangen in plaats van de standaard 1.

Bent u dus van plan op met twee personen tegelijk in ‘Silent modus’ te spelen, let er bij de aanschaf dan op dat het bedieningspaneel 2 audio uitgangen heeft.

 

 

Waarop letten bij het kopen van een Silent Piano?

 • Quatre mains - Wilt u met twee personen tegelijkertijd in ‘silent-modus’ spelen? Let dan op het aantal audio uitgangen op het bedieningspaneel.
 • Sequencer - Wilt u uw pianospel kunnen opnemen en terugluisteren? Kijk dan of een sequencer aanwezig is op het bedieningspaneel of vraag het aan de verkoper.
 • Bouwjaar- Wilt u controleren hoe oud een Yamaha piano is? Dit kunt u met behulp van het serienummer en deze lijst achterhalen.

 

Welke verschillende Yamaha Silent systemen zijn er?

Er zijn op het moment 4 verschillende Silent systemen van Yamaha:

1. SG2-Silentsysteem

De geluiden van het SG2-systeem zijn afkomstig van een stereo-sample van de wereldberoemde CFIIIS-concertvleugel. Ook heeft hij 10 vooraf geïnstalleerde geluiden. Verder heeft hij een ingebouwde sequencer waarmee je één nummer op kan nemen en een USB-ingang waarmee je muziek vanaf een USB-stick kunt afspelen. Ook kun je jouw opgenomen nummers opslaan op de USB-stick.

Yamaha SG2 Systeem

Yamaha SG2 systeem onderkant met USB-ingang

 

 

2. SH-Silent systeem

De geluiden van het SH-silent systeem zijn afkomstig van de Yamaha CFX concertvleugel. Een zeer helder en zuiver geluid. Ook zijn er 19 vooraf geïnstalleerde geluiden aanwezig. Verder heeft dit silent systeem twee koptelefoon ingangen en een ingebouwde metronoom. Verder zijn er AUX, 2x audio-jack en midi uitgangen aanwezig zodat je de piano aan kan sluiten op een stereo, 1 koptelefoon of zelfs 2 koptelefoons. JE kunt ook muziek luisteren van een extern apparaat terwijl je piano speelt, zodat je mee kunt spelen.

Yamaha SH systeem

Ook zit er een sequencer ingebouwd zodat je jouw pianospel kunt opnemen en terugluisteren. Er zit zelf nog een USB-aansluiting op, zodat je de opname bestanden op een USB-stick kunt zetten. 

 

 

3. SH2-Silent systeem

De geluiden van het SH2-silent systeem zijn afkomstig van de Yamaha CFX, Yamaha's beste concertvleugel. Dit zorgt voor een zeer helder en zuiver geluid. Verder zijn er 20 vooraf geïnstalleerde geluiden. Verder is er een bluetooth systeem aanwezig zodat je jouw video's en muziek vanaf je tablat of mobiel kan streamen op het SH2-systeem.

Yamaha SH2 Bluetooth systeem

Verder zijn er 2x audio-jack uitgangen aanwezig zodat je twee koptelefoons kunt aansluiten en is er een ingebouwde sequencer zodat je al je muziek kan opnemen. Ook is er een USB-poort, zodat je jouw muziek kan overzetten of afspelen.

Yamaha SH2 Systeem

4. CS2-Silent systeem

De geluiden van het CS2-silent systeem zijn afkomstig van de Yamaha CFX, Yamaha's beste concertvleugel. Dit zorgt voor een zeer helder en zuiver geluid. Verder zijn er 10 vooraf geïnstalleerde geluiden. Ook is er een AUX-uitgang en 2x Audio-jack uitgang aanwezig zodat je 2x koptelefoons of een geluidssysteem op de piano kunt aansluiten.

Yamaha CS2 Systeem

Ten slotte is er een USB-uitgang aanwezig zodat je jouw opgeslagen nummers kunt opslaan op een USB-stick. Je kunt er ook voor kiezen om de nummers op de piano zelf op te slaan. Daarnaast kun je nummers van je USB-stick ook afspelen op de piano.

 

Welke Silent piano’s zijn goed?

Er zijn een aantal merken die goede, kant en klare, silent piano’s verkopen. De bekendste is de Yamaha silent piano. Yamaha heeft verschillende series met als een van de bekendste en populairste de YU1S-seriesYU3S-series en de YU5S-series. Dit zijn Top-piano’s met een geweldige sound.

Logo van Yamaha

 

Heb je nou nog vragen of wil je wat persoonlijk advies? 

Neem dan contact met ons op door te bellen naar tel. 038-3765004, een e-mail te sturen naar [email protected], een whatsapp bericht te sturen naar +31383765004 of kom langs in onze showroom.Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Muziekhuis Souman 4,9 / 5 - 352 Reviews @ Trustpilot
  Wij gebruiken cookies. Akkoord? JaNeePrivacy Policy »