Terug

 • 2000m2 winkeloppervlakte
 • Service en hoogwaardige kwaliteit
 • Gitaar & Piano specialist

Waar moet je op letten bij het kopen van een Silent Piano?

Wilt u een silent piano kopen, maar heeft u geen idee waar u moet beginnen of op moet letten? Als familiebedrijf
hebben wij al meer dan 45 jaar ervaring op het gebied van piano's en Silent piano's. We zouden deze kennis graag met u willen delen!

Waar moet je op letten bij het kopen van een Silent Piano?

Silent piano kopen in 2023 - yamaha silent piano zwart

Bent u van plan een Silent piano te kopen of wilt u weten wat het precies is? Dan is dit artikel iets voor u! Met onder andere tips, voordelen en verschillen zoomen we in op de details. 

 

Hoe werkt een Silent piano?

De afgelopen jaren zijn de Silent piano’s steeds populairder geworden. Maar waarom eigenlijk?

Allereerst kunt u een Silent piano op dezelfde manier gebruiken als een akoestische piano, waardoor het ook alle voordelen heeft van een normale akoestische piano. Zoals bijvoorbeeld de aanslaggevoeligheid en het ruimtelijke, gebalanceerde en diepe geluid van de snaren en zangbodem.

De Silent piano heeft echter een groot voordeel ten opzichte van de akoestische piano. Het is namelijk mogelijk om de piano op stille modus te zetten, oftewel het Silent systeem wordt ingeschakeld. Hierbij worden de hamers verder van de snaren gebracht, waardoor ze de snaren niet raken wanneer u een toets indrukt. In plaats hiervan wordt het indrukken van de hamers geregistreerd door sensoren die dit vervolgens omzetten in een digitaal signaal. Hierdoor wordt het mogelijk het akoestische geluid te beluisteren via hoofdtelefoon of eventueel luidsprekers.

De Silent piano is uitermate geschikt om 's avonds te kunnen pianospelen en in alle rust te kunnen studeren. Een bijkomend voordeel is dat uw buren geen ongewenste pianoklanken zullen horen. 

 

Wat zijn de verschillen tussen een Silent Piano, Digitale Piano en Keyboard?

Voordat we het gaan hebben over de verschillen zullen we eerst kort kijken naar de overeenkomsten.

Akoestische piano vs Silent piano vs Digitale piano

De grootste overeenkomst en de reden dat deze type piano's ook nog wel eens door elkaar worden gehaald, is het feit dat op al deze piano’s een hoofdtelefoon aangesloten kan worden. Dit betekent dus ook dat  op al deze piano’s 'silent' gespeeld kan worden. Er zijn echter ook grote verschillen tussen deze types:

 

Keyboard

Met een keyboard wordt doorgaans alleen het klavier bedoeld. Dit klavier bestaat vaak uit 61 zeer lichte toetsen met daardoor ook een lichte aanslaggevoeligheid. Een keyboard kan een groot aantal verschillende instrumenten nabootsen. De aanslaggevoeligheid en klank komen niet in de buurt van een akoestische piano. 

 

Digitale piano

In tegenstelling tot een keyboard is een digitale piano specifiek gemaakt om een akoestische piano of soortgelijk klavierinstrument zo goed mogelijk na te kunnen bootsen. Dit betekent dat het klavier uit 88 verzwaarde toetsen bestaat die, net als een piano, een zwaardere aanslaggevoeligheid hebben. Ook komt een digitale piano vaak met een perfect bijpassend onderstel of kan deze bijbesteld worden, waardoor hij ook erg fraai in de woonkamer staat.

 

Silent piano

Een silent piano is in feite een akoestische piano met enkele moderne functionaliteiten. Hierdoor heeft hij de looks, klank en aanslaggevoeligheid van een normale akoestische piano met de mogelijkheid om op 'stille' modus te kunnen spelen. De stille modus kan worden in- en uitgeschakeld met het middelste pedaal. Wanneer het silent systeem aanstaat zullen de hamers in de piano niet langer de snaren raken en zal er een digitaal signaal worden gecreëerd die beluisterd kan worden met een hoofdtelefoon

 

 

Welke verschillende silent piano's en systemen zijn er?

De verschillen tussen silent piano's en de silent systemen zijn groot, niet alleen tussen verschillende merken, maar ook binnen de merken zelf. Er zijn dan ook een paar belangrijke aspecten om op te letten wanneer u een silent piano wilt kopen:

Type sensoren

We beginnen misschien wel erg technisch, maar we zullen het zo simpel mogelijk proberen uit te leggen. Niet elk silent systeem zet het indrukken van een toets op dezelfde manier om in een digitaal signaal. De twee type sensoren die gebruikt worden in een silent systeem zijn druksensoren en optische sensoren.

Optische sensoren in een Yamaha piano met yamaha silent systeem

 • Druksensoren meten de druk op de toetsen. Zodra een toets wordt ingedrukt 'voelen' de sensoren dit en geven een digitaal signaal af. Dit beïnvloedt de aanslaggevoeligheid van de toets en de kans op slijtage van de sensoren is groot. Deze silent systemen gaan dan ook vaak niet lang mee.
 • Optische sensoren werken met behulp van een lichtstraal onder de toetsen. Wanneer een toets wordt ingedrukt wordt de lichtstraal onder die toets onderbroken waardoor de sensoren weten welke toets is ingedrukt. De sensoren zelf komen op geen enkele manier in aanraken met de toetsen en beïnvloeden daardoor niet de aanslaggevoeligheid en zullen geen last van slijtage hebben. 

Systemen met optische sensoren gaan vaak langer mee en zijn kwalitatief beter. Een merk dat fenomenaal bekend staat om haar silent systemen met optische sensoren is Yamaha.

 

Klank en samples

Bij een silent piano is het belangrijk dat hij zowel op 'akoestische' als 'silent' modus goed klinkt. Voor de klank is het net als bij een normale akoestische piano belangrijk hoe de piano technisch in elkaar steekt en klinkt. Enkele merken die bekend staan om hun hoogwaardige klank zijn: Bechstein, Bösendorfer, Steinberg, Steinway & sons en Yamaha.

Het geluid dat u hoort wanneer het silent systeem aanstaat is niet altijd hetzelfde als dat van de akoestische modus van de piano. Vaak gebruiken merken hun mooiste high-end piano's of vleugels om de digitale klank op te nemen en als 'sample' te gebruiken. Hoe mooier het mooiste instrument van een merk klinkt, hoe mooier ook hun silent systemen vaak klinken. Zo hebben bijvoorbeeld Yamaha en Bösendorfer een samenwerking waarbij ze hun mooiste concertvleugels  gebruiken voor hun silent systemen.

 

Origineel of achteraf ingebouwd silent systeem

Maakt het uit of een silent systeem origineel is of achteraf ingebouwd? Absoluut! Veel merken geven zelfs niet eens de mogelijkheid om hun silent systeem later in te bouwen (zoals Yamaha). Om te begrijpen waarom dit zo belangrijk is en welk verschil dit maakt zullen we naar het volgende voorbeeld kijken:

 

Voorbeeld

Stel dat u een piano uit de Yamaha U3 serie met silent systeem wilt proberen en eventueel kopen. Om te kijken waar u dit instrument kunt bespelen besluit u online te zoeken op "Yamaha U3 silent". Wat direct opvalt zijn de grote prijsverschillen die verschillende winkels aanbieden.

Dit verschil kan gedeeltelijk worden uitgelegd door de leeftijd van de piano: hoe ouder, hoe goedkoper. Maar ook of het een origineel silent systeem bevat of een achteraf ingebouwd systeem.

 

Een achteraf ingebouwd systeem is te herkennen doordat het merk van het silent systeem afwijkt van het merk van de piano zelf:

Yamaha U3 piano met achteraf ingebouwd systeem

(Yamaha U3 piano met Genio silent systeem)

Op het moment van schrijven hebben we dit voorbeeld zelf uitgevoerd door te zoeken op 'Yamaha U3H Silent' met de volgende resultaten: De goedkoopste U3H met origineel silent systeem kost €5.950,- terwijl de bovenstaande U3H met achteraf ingebouwd Genio systeem €4.850,- kost. 

 

Dit lijkt misschien een klein verschil, maar het verschil in kwaliteit tussen deze twee opties is enorm. Om de kwaliteit van een silent systeem en een piano te garanderen hebben veel van de best bekendstaande merken besloten alleen zelf de silent systemen in te bouwen en dus niet de optie te geven om dit achteraf te doen.

Met oog op kwaliteit en de verwachte levensduur van silent systemen raden we zelf altijd aan om enkel silent piano's met origineel systeem te kopen. Weet u niet zeker of een silent systeem origineel is of niet? Vraag het dan aan de verkoper.

 

Ons assortiment Silent piano's

In onze grote showroom in de buurt van Zwolle hebben we altijd een groot assortiment occasions Yamaha silent piano's staan. Benieuwd welke modellen wij momenteel op voorraad hebben? Bekijk hier ons hele assortiment Yamaha Silent piano's. Kom gerust een keertje langs om onder het genot van een kopje koffie alle piano's uit te proberen of onze experts alles te vragen wat u wilt weten!

Verdere vragen of persoonlijk advies

Ook online kunt u ons alles vragen over akoestische, digitale en silent piano's. Neem dan contact met ons op door te bellen naar tel. 038-3765004, een e-mail te sturen naar [email protected], een whatsapp bericht te sturen naar +31383765004 of kom langs in onze showroom.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Muziekhuis Souman 4,9 / 5 - 804 Reviews @ Trustpilot
  Wij gebruiken cookies. Akkoord? JaNeePrivacy Policy »