Terug

 • 2000m2 winkeloppervlakte
 • Service en hoogwaardige kwaliteit
 • Gitaar & Piano specialist

Waar moet je op letten bij het kopen van een Silent Piano?

Wilt u een silent piano kopen, maar heeft u geen idee waar u moet beginnen of op moet letten? Als familiebedrijf
hebben wij al meer dan 45 jaar ervaring op het gebied van piano's en Silent piano's. We zouden deze kennis graag met u willen delen!

Waar moet je op letten bij het kopen van een Silent Piano?

Silent piano kopen in 2022 - yamaha silent piano zwart

Bent u van plan een Silent piano te kopen of wilt u weten wat het precies is? Dan is dit artikel iets voor u! Met onder andere tips, voordelen en verschillen zoomen we in op de details. 

 

Hoe werkt een Silent piano?

De afgelopen jaren zijn de Silent piano’s steeds populairder geworden. Maar waarom eigenlijk?

Allereerst kunt u een Silent piano op dezelfde manier gebruiken als een akoestische piano, waardoor het ook alle voordelen heeft van een normale akoestische piano. Zoals bijvoorbeeld de aanslaggevoeligheid en het ruimtelijke, gebalanceerde en diepe geluid van de snaren en zangbodem.

De Silent piano heeft echter een groot voordeel ten opzichte van de akoestische piano. Het is namelijk mogelijk om de piano op stille modus te zetten, oftewel het Silent systeem wordt ingeschakeld. Hierbij worden de hamers verder van de snaren gebracht, waardoor ze de snaren niet raken wanneer je een toets indrukt. In plaats hiervan wordt het indrukken van de hamers geregistreerd door sensoren die dit vervolgens omzetten in een digitaal signaal. Hierdoor wordt het mogelijk het akoestische geluid te beluisteren via hoofdtelefoon of eventueel luidsprekers.

De Silent piano is uitermate geschikt om 's avonds te kunnen pianospelen en in alle rust te kunnen studeren. Een bijkomend voordeel is dat uw buren geen ongewenste pianoklanken zullen horen. 

 

Wat zijn de verschillen tussen een Silent Piano, Digitale Piano en Keyboard?

Voordat we het gaan hebben over de verschillen zullen we eerst kort kijken naar de overeenkomsten.

Akoestische piano vs Silent piano vs Digitale piano

De grootste overeenkomst en de reden dat deze twee ook nog wel eens door elkaar worden gehaald, is het feit dat je op beide piano’s een koptelefoon kunt aansluiten. Dit betekent dus ook dat je op beide piano’s silent kunt spelen.

Echter, komt nu het grootste verschil en voordeel van een silent piano ten opzichte van een digitale piano, de aanslaggevoeligheid.

Op digitale piano’s en keyboards ligt de aanslaggevoeligheid heel anders dan bij een ‘normale’ akoestische piano. De Silent piano heeft, in tegenstelling tot de digitale piano, dezelfde aanslaggevoeligheid als een akoestische piano.

Yamaha heeft bij uitstek de beste Silent piano's in haar assortiment, zowel akoestisch als het digitale gedeelte. 

 Piano onderhoud

Dit is logisch omdat het hier grotendeels een elektrische systeem betreft, wat na verloop van tijd makkelijk stuk kan gaan.

Ten slotte is het in ‘Silent modus’ niet mogelijk om met twee personen(quatre mains) tegelijk te spelen, de ander hoort immers niets. 

Echter zijn hier verschillende oplossingen voor. Zo kunt u een adapter kopen van 1 audio uitgang naar 2 audio uitgangen, zodat u twee koptelefoons kunt aansluiten.

Twee personen spelen samen piano

Sommige fabrikanten zagen dit probleem ook en hebben voor een iets professionelere oplossing gezorgd. Op sommige bedieningspanelen zitten namelijk 2 audio uitgangen in plaats van de standaard 1.

Bent u dus van plan op met twee personen tegelijk in ‘Silent modus’ te spelen, let er bij de aanschaf dan op dat het bedieningspaneel 2 audio uitgangen heeft.

 

 

Waarop letten bij het kopen van een Silent Piano?

 • Quatre mains - Wilt u met twee personen tegelijkertijd in ‘silent-modus’ spelen? Let dan op het aantal audio uitgangen op het bedieningspaneel.
 • Sequencer - Wilt u uw pianospel kunnen opnemen en terugluisteren? Kijk dan of een sequencer aanwezig is op het bedieningspaneel of vraag het aan de verkoper.
 • Bouwjaar- Wilt u controleren hoe oud een Yamaha piano is? Dit kunt u met behulp van het serienummer en deze lijst achterhalen.

 

Welke verschillende Yamaha Silent systemen zijn er?

Er zijn op het moment 4 verschillende Silent systemen van Yamaha:

1. SG2-Silentsysteem

De geluiden van het SG2-systeem zijn afkomstig van een stereo-sample van de wereldberoemde CFIIIS-concertvleugel. Ook heeft hij 10 vooraf geïnstalleerde geluiden. Verder heeft hij een ingebouwde sequencer waarmee je één nummer op kan nemen en een USB-ingang waarmee je muziek vanaf een USB-stick kunt afspelen. Ook kun je jouw opgenomen nummers opslaan op de USB-stick.

Yamaha SG2 Systeem

Yamaha SG2 systeem onderkant met USB-ingang

 

 

2. SH-Silent systeem

De geluiden van het SH-silent systeem zijn afkomstig van de Yamaha CFX concertvleugel. Een zeer helder en zuiver geluid. Ook zijn er 19 vooraf geïnstalleerde geluiden aanwezig. Verder heeft dit silent systeem twee koptelefoon ingangen en een ingebouwde metronoom. Verder zijn er AUX, 2x audio-jack en midi uitgangen aanwezig zodat je de piano aan kan sluiten op een stereo, 1 koptelefoon of zelfs 2 koptelefoons. JE kunt ook muziek luisteren van een extern apparaat terwijl je piano speelt, zodat je mee kunt spelen.

Yamaha SH systeem

Ook zit er een sequencer ingebouwd zodat je jouw pianospel kunt opnemen en terugluisteren. Er zit zelf nog een USB-aansluiting op, zodat je de opname bestanden op een USB-stick kunt zetten. 

 

 

3. SH2-Silent systeem

De geluiden van het SH2-silent systeem zijn afkomstig van de Yamaha CFX, Yamaha's beste concertvleugel. Dit zorgt voor een zeer helder en zuiver geluid. Verder zijn er 20 vooraf geïnstalleerde geluiden. Verder is er een bluetooth systeem aanwezig zodat je jouw video's en muziek vanaf je tablat of mobiel kan streamen op het SH2-systeem.

Yamaha SH2 Bluetooth systeem

Verder zijn er 2x audio-jack uitgangen aanwezig zodat je twee koptelefoons kunt aansluiten en is er een ingebouwde sequencer zodat je al je muziek kan opnemen. Ook is er een USB-poort, zodat je jouw muziek kan overzetten of afspelen.

Yamaha SH2 Systeem

4. CS2-Silent systeem

De geluiden van het CS2-silent systeem zijn afkomstig van de Yamaha CFX, Yamaha's beste concertvleugel. Dit zorgt voor een zeer helder en zuiver geluid. Verder zijn er 10 vooraf geïnstalleerde geluiden. Ook is er een AUX-uitgang en 2x Audio-jack uitgang aanwezig zodat je 2x koptelefoons of een geluidssysteem op de piano kunt aansluiten.

Yamaha CS2 Systeem

Ten slotte is er een USB-uitgang aanwezig zodat je jouw opgeslagen nummers kunt opslaan op een USB-stick. Je kunt er ook voor kiezen om de nummers op de piano zelf op te slaan. Daarnaast kun je nummers van je USB-stick ook afspelen op de piano.

 

Welke Silent piano’s zijn goed?

Er zijn een aantal merken die goede, kant en klare, silent piano’s verkopen. De bekendste is de Yamaha silent piano. Yamaha heeft verschillende series met als een van de bekendste en populairste de YU1S-seriesYU3S-series en de YU5S-series. Dit zijn Top-piano’s met een geweldige sound.

Logo van Yamaha

 

Heb je nou nog vragen of wil je wat persoonlijk advies? 

Neem dan contact met ons op door te bellen naar tel. 038-3765004, een e-mail te sturen naar [email protected], een whatsapp bericht te sturen naar +31383765004 of kom langs in onze showroom.Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Muziekhuis Souman 4,9 / 5 - 701 Reviews @ Trustpilot
  Wij gebruiken cookies. Akkoord? JaNeePrivacy Policy »