Terug

  • 2000m2 winkeloppervlakte
  • Service en hoogwaardige kwaliteit
  • Gitaar & Piano specialist

Soorten elektrische gitaren

  • 06 / 06 / 2023 0
Soorten elektrische gitaren

Hoeveel soorten elektrische gitaren zijn er? Welke gitaar is geschikt voor mij? Iedere beginnende gitarist kent het wel. Zoveel gitaren en zoveel keuze! Welke gitaar past het best bij mij? In deze blog vertellen wij je meer over verschillende soorten elektrische gitaren. Zo lichten we de Solid Body gitaar, Hollow Body- en de Semi-Hollow Body gitaar uit.

Solid body gitaren

Solid body gitaren kenmerken zich onder andere doordat ze bestaan uit één massief stuk hout voor de body, een scherpe attack en een snelle respons. Solid body gitaren zijn ook minder gevoelig voor feedback. Hierom zijn ze ideaal voor het gebruik tijdens live-optredens. Daarnaast worden solid body gitaren vaak gebruikt bij rock- en metal genres vanwege hun hoge productie van distortion (vervormd). De elektronische pick ups op deze gitaren kunnen worden aangepast om een breed scala aan tonen te produceren. Deze tonen variëren in helderheid, scherpte, zware en vervormde tonen. 

Gitaar modellen die onder een solid body gitaar vallen zijn de Telecaster, Les Paul, Jazzmaster en een Stratocaster

Stratocaster en Les Paul modellen

De meest bekende en populaire elektrische gitaar modellen zijn de Fender Stratocaster en Gibson Les Paul. De Stratocaster, geïntroduceerd in 1954, is bekend om zijn slanke en lichtgewicht ontwerp, dubbele cutaway en drie single-coil pick ups die zorgen voor een heldere toon. De Les Paul, uitgebracht in 1952, is gemaakt van een massieve en zware body, twee humbucker pick ups en een enkele cutaway, die een warme en volle klank produceert.

Telecaster en Jazzmaster

Andere populaire elektrische gitaren zijn de Telecaster, die vergelijkbaar is met de Stratocaster, maar dan met een enkele cutaway en twee pick ups (een single-coil en een humbucker). Een jazzmaster gitaar kenmerkt zich door een retro ontwerp. Dit model is ontstaan in de jaren vijftig en begin jaren zestig. Tegenwoordig wordt de jazzmaster veel gebruikt in het indie-rock genre. In klank kenmerkt een jazzmaster zich als vol, warm en laag. 

 

Hollow Body gitaren

Een hollow body gitaar is een unieke soort gitaar die bekend staat om zijn warme klank en rijke tonen. Dit type gitaar heeft een open klankkast die is ontworpen om resonantie te maximaliseren, waardoor hij de perfecte keuze is voor jazz, blues en rockabilly-gitaristen.

Er zijn talloze voorbeelden van hollow body gitaren die zowel beginners als gevorderde gitaristen kunnen aanspreken. Het meest populaire merk in deze categorie is Gibson. Deze gitaren zijn populair vanwege de geweldige toon en de mogelijkheid om er zowel akoestisch als elektrisch op te spelen.

Wanneer je minder geld te besteden hebt maar wel op zoek bent naar een hollow body gitaar, dan is de Ibanez Artcore-serie een goede keuze. Deze gitaren bieden dezelfde kwaliteit en tonaliteit als duurdere modellen, maar zijn een stuk betaalbaarder.  

 

Semi-Hollow Body

Als je op zoek bent naar een veelzijdig en uniek geluid, dan is een semi-hollow body gitaar een goede optie. De semi-hollow body gitaren hebben een uniek ontwerp dat het traditionele geluid van een solid body gitaar combineert met het akoestische geluid van een hollow body gitaar.

Eén van de belangrijkste kenmerken van een semi-hollow body gitaar is de holte in het midden van het instrument. Dit ontwerp biedt meer resonantie en sustain dan een solid body gitaar, waardoor het geluid voller en warmer klinkt. Daarnaast zijn semi-hollow body gitaren vaak lichter en comfortabeler om te spelen.

Een ander belangrijk kenmerk van semi-hollow body gitaren zijn de humbucker pick ups. Deze pick ups zijn speciaal ontworpen om interferentie en ruis te verminderen en bieden een krachtiger en helderder geluid dan single coil pick ups. Dit maakt semi-hollow body gitaren een favoriete keuze voor spelers die op zoek zijn naar een breed scala aan tonen, van warme jazz tot scheurende rock, zoals een moderne PRS Hollowbody

 

Uitproberen!

Kortom, het kiezen van een elektrische gitaar hangt af van de voorkeur van de stijl, klankkleur en constructie. Het is daarom belangrijk om verschillende gitaren te proberen voordat je een definitieve keuze maakt. Of je nu een beginner of een ervaren gitarist bent, voor iedere gitaarspeler is het belangrijk om een gitaar vast te houden en te voelen hoe hij speelt. In onze winkel hebben we meer dan 300 gitaren staan om uit te proberen. Mocht je al een keuze hebben gemaakt? Wij verzenden jouw gitaar gratis en speelklaar!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Muziekhuis Souman 4,9 / 5 - 1012 Reviews @ Trustpilot
    Wij gebruiken cookies. Akkoord? JaNeePrivacy Policy »