Terug

Wij zijn open - Maak een afspraak!

Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een piano

Piano achtergrond

6 Tips en tricks voor het kopen van een piano.

Ben je opzoek naar een piano, maar heb je geen idee waar je op moet letten? Dan is dit artikel iets voor jou! Wij helpen je graag een handje op weg met het geven van zinvolle tips en tricks!

 

Tip 1 - Weet wat je wilt

Dit klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar is één van de meest gemaakte fouten. Want hoe kun je de juiste piano vinden als je niet eens weet wat je wilt. Het zoeken van de juiste piano is dan als het zoeken van een naald in een hooiberg.

Omdat niemand veel tijd kwijt wilt zijn bij het zoeken van een piano is een belangrijke eerste vraag: "wat voor type piano wil ik?". Heb je liever een digitale piano of toch liever een akoestische piano? Hiermee wordt het aantal mogelijke piano's al een heel stuk minder en de kans dat je jouw ideale piano vindt een stuk groter.

 

Tip 2 - Het bepalen van je budget

Deze tweede tip is meestal het eerste waar men aan denkt. Hoeveel wil ik kwijt zijn voor een piano? Dit is dan ook een volkomen logische vraag, maar wel erg lastig om in één keer te beantwoorden. Daarom hebben we eerst wat makkelijkere vragen geformuleerd die je kunnen helpen bij het beantwoorden van die ene vraag: "hoeveel geldt wil ik hieraan uitgeven?".

De eerste hulpvraag is met welk doel je de piano wilt aanschaft. Wil je een instap piano, omdat je net bent begonnen met les nemen of liever een piano die naast fijn speelt ook perfect bij jouw interieur past. Natuurlijk kun je ook voor de piano gaan met het mooiste geluid. Er zijn twee top merken die piano's hebben voor elke categorie: Yamaha en Korg. Hierbij heeft Yamaha akoestische piano's en Korg digitale piano's. Maar wat kun je eigenlijk kopen voor welk geld?

€0-€1000: Digitale piano's 

Digitale piano's worden steeds populairder mede omdat ze zo betaalbaar zijn. In deze prijscategorie zijn bijna alle modellen te vinden.

€1000-€4500: Populaire akoestische piano's

Deze modellen worden zowel gebruikt door beginners als professionals vanwege hun betrouwbaarheid en stemvastheid. 

€4500-€9000: Top modellen akoestische en silent piano's

Dit zijn kwalitatief gezien de beste piano's die er te krijgen zijn. Ze klinken net als vleugels en hebben een geweldige kwaliteit.

 

Tip 3 - Bekijk online video's, maar wel met het juiste doel

Hieraan wordt vaak teveel aandacht besteed of juist te weinig. Als je als doel hebt om hiermee het geluid van een piano te kunnen beoordelen, verwacht je teveel. Dit is naast de piano namelijk afhankelijk van nog veel meer dingen zoals de opneemkwaliteit, het geluid van je eigen apparaat of de kwaliteit van je oordopjes. Kortom wil je het geluid van een piano beluisteren kom dan gewoon naar een winkel toe.

Nu vraag jij je misschien af, waarom zou ik dan moeten kijken als het geluid niet representatief is? Online video's zijn wel ideaal om verschillende piano's van te voren met elkaar te vergelijken. Hierdoor kun je al een selectie maken van jouw top 10, 5 of zelfs 1. Dit helpt je om te kijken wat je echt wilt.

 

Tip 4 - Kijk naar de garantie!

Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Maar dat maakt het niet minder belangrijk. De garantie zegt vaak ook wat over de kwaliteit en het onderhoud van het instrument. Krijg je bijvoorbeeld 1 jaar garantie bij een piano, dan is de kans groot dat deze sneller achteruit zal gaan dan een piano met 12 jaar garantie. Daarnaast is het vaak ook handig om te vragen wat er precies onder deze garantie valt.

Stel dat er op de site geen informatie betreft de garantie vermeld staat? Vraag dit dan in elk geval na bij de verkoper. Vaak komt een piano met een garantie van 5 jaar. Bij de kwalitatief betere modellen zit vaak een garantie van 10 jaar of langer. Dit is dan ook meestal het minimaal aantal jaar wat je moet willen krijgen bij een piano.

 

Tip 5 - Het "Yamaha" serienummer of bouwjaar

Let op het bouwjaar van een piano zegt niet alles. Toch kan het nooit kwaad om hier naar te kijken. Het is vaak van nut als er meerdere piano's van hetzelfde model worden aangeboden in veel gevallen zijn nieuwere piano's in een betere staat. Maar ook dit is niet altijd het geval. Welk nut heeft het serienummer?

Elke Yamaha piano heeft een serienummer. In het geval dat het bouwjaar van een piano niet vermeld staat kun je hiermee afleiden uit welk jaar de piano afkomstig is. Bekijk hier onze serienummer checker om te kijken wel serienummer bij welk bouwjaar hoort.

 

Tip 6 - De specialist is jouw beste vriend

Voor de laatste tip heb je alle voorgaande tips nodig. Heb je een goed beeld kunnen vormen van wat je wilt? Top! Is dit dan het juiste moment om een piano aan te schaffen? Wacht nog heel even, want we zijn het belangrijkste vergeten. De kennis van specialisten. Het zal je misschien niet verbazen, maar specialisten kunnen vaak beter inschatten dan jij zelf welke piano's geschikt zijn voor jou en welke niet. Vraag daarom altijd, met jouw voorkeuren in je achterhoofd, wat de specialist zou aanraden aan de hand van jouw wensen.

Piano kopen? Wij bij Muziekhuis Souman kunnen je natuurlijk helpen bij het vinden van de juiste piano. Neem contact met ons op en kom langs in onze grote showroom vol met piano's. Hier kunt je luisteren en kijken naar jouw ideale piano. Ook zullen onze specialisten u informatie kunnen verstrekken over de piano's. Daarnaast kun je een kijkje nemen op onze site waar ons hele assortiment te vinden is. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op!

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Muziekhuis Souman 4,9 / 5 - 261 Reviews @ Trustpilot
    Wij gebruiken cookies. Akkoord? JaNeePrivacy Policy »